Startsida
Life & Natura 2000

Rödingseminarium lördag 6 maj

Lördag den 6 maj arrangerar vi tillsammans med Näktens fiskevårdsområde och Bergs kommun ett seminarium kring våra stora laxfiskar, det vill säga röding och öring. Seminariet har kommit till på initiativ av Näktens fiskevårdsområde som vill ta fram en strategi för förvaltning av sitt storrödingbestånd. Då vi till stor del saknar underlag för en sådan strategi har vi tagit hjälp av olika forskare på området. För att fler ska få ta del av deras kunskaper arrangerar vi ett seminarium. Syftet med dagen är att få nya kunskaper om bestånden för att kunna förvalta dem på bästa sätt. 

Som bonus får vi även en presentation av öringens historiska utbredning. Är det möjligt att åter få se sådan fisk..?

Föredrag

Anders G. Finstad, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Anders har arbetat med både lax, öring och röding i olika miljöer och har bred kunskap om deras livsmiljöer. Han kommer bland annat att berätta om faktorer som underlättar eller försvårar uppkomsten av storvuxna individer av såväl öring som röding. 

Gunnar Öhlund, Umeå Universitet
Gunnars huvudsakliga forskning handlar om hur rovfiskar som gädda, öring och röding påverkar sikens utveckling, samt vilka effekter det ger i sjöarna och deras ekosystem. En av Gunnars pågående studier handlar om hur klimatförändringarna påverkar våra kvarvarande skogslandspopulationer av röding, som i Näkten och Locknesjön.

Per-Arne Holt-Seeland, konsult inom biomanipulation av fiskbestånd
Per-Arne har under lång tid arbetat med att utveckla idéer och metoder för att styra utvecklingen av fiskbestånden i sjöar, såväl storleksfördelning inom arter som inbördes förhållanden mellan arter. Per-Arne arbetar för närvarande med att utveckla lämpliga metoder för reduceringsfiske av sik i syfte att gynna rödingen i Grundsjöns regleringsmagasin (Härjedalen).  

Michael Sundberg, Länsstyrelsen Jämtland
Få har sett så mycket av Jämtlands vatten som Micke. Han har nu i ett projekt kartlagt Storsjösystemets öringbestånd bakåt i tiden, före utbyggnad av vattenkraft och infrastruktur. I sin presentation ger han liv åt den tidens fisk och fiske. 

Eldrimner
Eldrimmer är ett nationellt centrum för mathantverk. De visar upp sin verksamhet inom fiskförädling.


Praktiska detaljer

Lyransgården ligger i Fåker. (OBS, ny lokal från tidigare utskick till fiskevårdsområden). Vi bjuder på kaffe under dagen, lunch kommer att finnas till försäljning. Anmäl dig gärna snarast, men senast måndag 1 maj till Pierre Samuelsson eller Malin Bernhardsson. 

Pierre: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.,  eller telefon: 010 225 33 03
Malin: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.,  eller telefon: 010 225 32 20 

 Välkommen!

 

Inbjudan.pdf

 

Aktuellt

Välkommen till vårt seminarium!

Nu är det dags att knyta ihop säcken! Den 14-15 maj håller vi ett seminarium om vattenvård i perspektivet av ett förändrat [ ... ]

Läs mer...
Nu river vi Långränndammen i Gimån
Nu river vi Långränndammen i Gimån

Efter många turer är arbetet med att riva den gamla flottningsdammen i Gimån igång. Det var först oklart vem som var ansvar [ ... ]

Läs mer...

Följ vårt arbete!