Vårt arbete på karta
Kartan visar de flesta av projektets insatser i sjöar och vattendrag. Klicka på nålarna och läs om vilken typ av insats det handlade om på respektive plats. Åk gärna ut och titta om du vill se hur det ser ut i verkligheten. Eller bara för att uppleva de fina vattenmiljöer som vi fått ha förmånen att arbeta med!
Endalsbäcken
Endalsbäcken nära Herrevadsströmmen är en gammal flottled som nu har blivit återställd på en del av sin sträcka. Arbetet utfördes manuellt med hjälp av järnspett, muskelkraft och vinsch! Under arbetet fick vi besök från SVT som gjorde ett reportage om arbetet och projektet som helhet.
Anviksbäcken
En sträcka på cirka 80 m i Anviksbäcken återställdes och ett vandringshinder åtgärdades. En delvis stängd sidofåra återfick sitt flöde.
Bensjöån
Tidigare fanns ett vandringshinder i Bensjöns utlopp i Bensjöån. Vi har tagit bort vandringshindret och tillfört mer sten till ån för att skapa struktur och en mer mångsidig miljö. Bilden visar utloppet som nu är vandringsbart.
Billstaån
Billstaån förbinder Näkten med Storsjön och är en typisk miljö för bland annat vandrande öring. Den har haft stor betydelse för både bestånd i Näkten och Storsjön då det finns bestånd i Näkten som har vandrat nedströms i Billstaån för att leka och Storsjööringen har vandrat uppströms i ån.
Ån har också haft betydelse för både timmerflottning och energiproduktion under lång tid så det finns flera intressen kring vattnet i ån. Som en del i projektet har Jämtkraft anlagt fiskvägar kring sina kraftstationer i ån, sammanlagt tre stycken, samt rivit ut en damm som inte längre haft någon funktion för kraftproduktionen. Nu kan fisk åter igen vandra upp (och ner) i Billståan för att leka. Se resultaten i bilderna för Strömbacka omlöp, Billsta omlöp och Näktens omlöp.
Bodbäcken
Återställning av flottledsrensad del av Bodbäcken
Bodsjöbyån
Bodsjöbyån bjuder på fina miljöer, men den är också bitvis påverkad av flottning, det vill säga bland annat rensad från sten och block. Det har bland annat medfört att värdefullt lekmaterial spolats bort. Vi har därför tillfört nytt lekgrus på platser med goda förutsättningar för fisklek.
Brynjeån
Mindre åtgärder i nedre delen av Brynjeån för att förbättra framkomligheten för fisk, utöka åns våtyta därmed ge bättre förutsättningar för produktion i ån. Vi har öppnat upp en mindre, torrlagd sidofåra och lagt ut bortrensad sten i fårorna.
Fåkerbäcken
Vi tillförde en del sten till bäckfåran på en plats där en gammal dammrest skapar en barriär och ett vandringshinder. Stenen användes för att höja vattennivån och därmed ta bort barriäreffekten.
Fänån
Återställning i en kanaliserad del av Fänån. Större block från strandzonen användes för att återskapa en varierad strömvattenbiotop samt bredda ån med cirka en meter.
Forsaån
Forsaån bjuder på spektakulär miljö mellan Locknesjön och Bodsjön där ån rinner fram längs hällar där hällristningar talar om att vi människor vistats i flera tusen år. Ån visar också tecken på lång tids användning och en bit nedanför Locknesjöns utlopp har vi återställt en kanaliserad sträcka.
Bilden visar ån där den rinner vid Forsaleden mellan Forsa och Herrevadströmmen.
Gålesån
Vi återställde flottningsrensade delar av Gålesån med hjälp av Grävmaskin. På vissa platser hade tidigare fiskevårdande insatser utförts i forma av räta trösklar. Vi "möblerade om" lite bland dessa för att de skulle få bättre effekt och ge bättre nytta till de arter som lever i ån.
Gammelkvarnbäcken
Biotopvårdande åtgärder utfördes i fem punkter. Bland annat togs mindre vandringshinder togs bort.
Hållborgsån
Med hjälp av cirka 30 ton grus i utvald fraktion kunde sju nya lekområden för fisk anläggas i ån. Befintliga nackar förstärktes med större sten för att hålla gruset på plats.
Harrbäcken
Restaurering av Harrbäcken på sträckan nedströms vägtrumman. Sten som lagts tillbaka i åfåran skapar den mångsidiga miljö en bäck ska utgöra för fisk, insekter fåglar och alla andra som lever där. Vi höjde även vattennivån nedströms vägkorsningen något med hjälp av stenblock då nuvarande vägtrumma utgjorde ett vandringshinder för fisk. Bilden visar en del av den återställda sträckan.
Herrevadsströmmen
Vandringshinder åtgärdades och stängda sidofåror öppnades upp. Biotopvård vid lekområden i form av att sten drogs ut i vattnet vid lekplatserna för att minska hastigheten på strömmen.
Höviksån
Återställning av flottledsrensningar.
Idbäcken
Manuell restaurering och lekgrusutläggning. I bilden nedan fäster Robert och Håkan en slinga runt stenen som sedan dras på plats med hjälp av en motorvinsch. Efter att restaureringen var klar lade vi ut lekgrusbäddar på två områden.
Kilån
Kilån är ett flottningspåverkat vattendrag som vi tidigare restaurerat delar av ån. Nu har vi kompletterat dessa åtgärder med att tillföra nytt lekmaterial.
Lerån
Manuell återställning i en del av Lerån. Lerån har tidigare använts vid olika industrier, bland annat tjärframställning. Det finns en del föroreningar kvar i marken intill Lerån men de bedöms inte utgöra någon risk för miljön eller människors hälsa där de ligger nu. För att inte orsaka spridning av de sedimant som kan innehålla föroreningar har vi arbetat manuellt för att undvika onödig störning i marken samt rört oss i området nedströms den gamla tjärfabriken.
Lillörevattsån
Manuell restaurering av Lillörevattsån på den mer strömmande delen av sträckan.
Locknesjön
Locknesjön är vår “specialsjö” som kom till genom ett meteoritnedslag på tiden då det här området fortfarande var täckt av hav. Sjön har trots sin storlek få tillflöden, och en del av tillrinningen sker via läckage av grundvatten. Grundvattnet är mineralrikt och det gör att vattnet får en grönskimrande färg. Locknesjön har tidigare haft en stark rödingstam, men den har minskat under senare år. I projektet kommer vi att på olika sätt arbeta för bättre vattenkvalitet i Locknesjön. Det kommer dels att ske genom inventering av avlopp och genom att arbeta för hänsyn i markanvändningen. Vi kommer också att röja vass som växt sig tät i utloppet och förbättra rödingens reproduktionsområden.
Locknesjön rödinglekgrund
I Locknesjön leker rödingen framför allt på sjöns östra sida. Förr ålåg det gårdar runt sjön att köra ut sten på isen om vintern för att på så sätt skapa goda förutsättningar för rödingen att leka. Dess grund används idag av fisken med goda resultat. Det vi har gjort är att dels i anslutning till dessa, dels i på nya platser anlägga grund på samma sätt, om än i större skala. Med hjälp av helikopter kunde vi lägga ut cirka 400 ton sten och bygga lekgrund utanför Valne, Haga och Börön. Vi har även i lite skala satt ut rödingrom från sjöns egna fiskar på de grund som ligger lite längre från de befintliga. Vi hoppas få se samma goda resultat som vi ser idag på de gamla grunden.
Bilden nedan visar när helikoptern släpper cirka 900 kg sten på en av ytorna.
Lönningsån
En avstängd sidofåra öppnades upp och ett vandringshinder åtgärdades. Bortrensat material lades tillbaka i ån. Resultatet blev eliminerad barriäreffekt, utökad våtarea och högre kvalitet på habitatet. I bilden nedan syns ett område med lite lugnare vatten som nu kan fungera som uppväxtområde för fisk.
I närheten av Löningsån ligger mångfaldsparken Märlingsberget där markägaren SCA arbetar för att utveckla olika naturvärden. Vid bland annat Öster-Märlingen finns vandringsstigar och rastplatser.
Märlån
Märlån är bitvis påverkad av flottning med visar även upp relativt opåverkade miljöer av hög kvalitet. Vi har arbetat manuellt, utan maskin i Märlån för att komma åt de delar som behövde återställas utan att skada de mindre påverkade delarna. På bilden en fåra som tidigare varit stängd. Nu är den öppen och vandringsbar igen.
Mellanbäcken
Återställning och biotopvård i Mellanbäcken som är del av en gammal flottled.
Mellansjöån
Återställning av flottningspåverkade delar av Mellansjöån samt uppbyggnad av nya lekbottnar för fisk.
Näkten
Näkten är en långsträckt sjö som i huvudsak ligger i Bergs kommun. Den är hela 37 km lång och cirka 4 km bred. Här finns en unik skärgård med över 300 öar och skär. Sjön är också hem för en population av storröding. För att stärka rödingbeståndet kommer vi inom projektet bland annat att arbeta med att restaurera rödingens reproduktionsområden och utsättning av rödingrom. Vi kommer även att öppna upp vandringsvägarna mellan Näkten och Storsjön i Billstaån för att främja öringens vandring och reproduktion. Då Näkten är en viktig dricksvattentäkt kommer kommunen inom ramen för projektet att arbeta med etablering av ett vattenskyddsområde.
Näkten rödinglekgrund
Rödingen leker i den södra delen av Näkten. Tyvärr har den övergivit många lekområden och orsakerna är oklara. Kanske har regleringen av Näkten inverkat, kanske fiskade man för hårt. Som ett försök att sprida leken och göra den mindre sårbar har vi anlagt nya lekgrund på platser med goda djup- och strömförhållanden. Totalt har vi använt cirka 600 ton sten av utvalda fraktioner för att skapa rösen under vattnet.
Vi har även satt ut befruktad rödingrom (från Näktenröding) i de nya rösena för att ny fisk ska bli präglad på de nya grunden. Hittills kan vi glädja oss åt att kläckningen sett bra ut, men vi hoppas på att få se tecken på rödinglek där om några år.
Bilden visar korgar som rommen sattes ut i. Vi ville ha dem i en kontrollerad miljö för att kunna följa upp kläckningen.
Orrbodån
Orrbodån var kraftigt påverkad av flottning och våra åtgärder blev att återställa biotopen genom att lägga tillbaka större sten som rensats bort ur strömfåran. Resultatet blev en mer varierad miljö som ger utrymme för fler arter.
Revsundssjön
Revsundssjön ligger i Bräcke kommun och har en area på cirka 68 km². Den har karaktären av en skogssjö med klart vatten och är som mest 40 m djup. Den har en flikig form med många fjärdar, vikar och uddar. Den omväxlande miljön utgör hem för både öring, röding och harr liksom aborre och gädda. Många tillflöden till sjön liksom utflödet i Gimån användes förr i tiden för timmerflottning. Vi kommer därför att arbeta med att återställa många vattendrag till så gott som naturliga förhållanden. Vi kommer även att arbeta med vassröjning, med restaurering av lekområden för fisk och inventering av avloppsutsläpp.
Sandnäsbäcken
Manuell restaurering av Sandnäsbäcken genom flera mindre insatser för att återställa strömvattenhabitatet uppströms vägtrumman. Strax intill det område som vi arbeta i finns gamla flottledslämningar, bland annat i form av en gammal damm som är skyddade på grund av sina kulturhistoriska värden. Det kan först vara svårt att upptäcka lämningarna då de gömmer sig under en del mossa och annan växtlighet men de finns där och berättar om den verksamhet som pågick där tidigare.
Snärviksbäcken
En kanaliserad sträcka av Snärviksbäcken återställdes genom att bortrensad sten lades tillbaka. Ån fick även ett tillskott av död ved.
Sörviksån
Återställning av flottningspåverkade delar av Sörviksån
Sösjöbäcken
Sösjöbäcken erbjuder en väldigt fin miljö för små öringar. Dessvärre har vägtrumman under Kyrkvägen utgjort ett vandringshinder då trumman ligger väl högt. För att åtgärda problemet har vi med hjälp av stenblock höjt nivån på vattnet något strax nedströms trumman vilket gör den vandringsbar.
Strulån
Traditionell restaurering av Strulån. Vid utloppet revs resterna av en flottningsdamm och ersattes med en vandringsbar tröskel i sten.
Svarthålån
Restaurering av Svarthålån på den del av ån där goda strömvattenhabitat kunde återskapas. Ån har tidigare grävts om och fått en rakare sträckning än vad den ursprungligen hade. Vi bedömde att nyttan av att ta tillbaka den ursprungliga sträckningen var relativt låg samtidigt som kostnaderna skulle blivit höga så vi lät den befintliga sträckningen vara och fokuserade på strömsträckorna där restaureringen ger större nytta. Bilden nedan före restaurering.
Tillflöde till Tryggsbäcken
I det kanaliserade tillflödet till Tryggsbäcken har vi utfört biotopvård för att skapa bättre förutsättningar till de arter som lever där.
Tryggsbäcken
Biotopvård för bättre habitat för de arter som lever i bäcken.
Utskuckuån
I Utskuckuån restaurerar vi en rensad del av ån uppströms vägtrumman samt en kanaliserad del nedströms trumman.
Värsjöbäcken
Manuell restaurering av Värsjöbäcken. Vi restaurerade en del av bäcken där det fanns möjlighet att återskapa bra strömhabitat. Arbetet utfördes manuellt.
Vassklippning Bensjön
I Bensjön har det skett en tillväxt av vass under lång tid, och utbredningen är stor. I princip växer vass längs med hela den nordöstra sjösidan. I projektet har vi inte möjlighet att ta bort vassen i hela sjön utan fokuserar på att öppna upp utloppet för att undvika ansamling av material på botten där. Bilden nedan är tagen efter att vassen klipptes ner i september 2015.
Vassklippning i Locknesjön
I Locknesjöns utlopp (vid Bruselet) har vassen växt till kraftigt. Vi kommer att klippa ner den i omgångar under de kommande åren för att hålla utloppet öppet och genomströmningen igång. Bilder från arbetet under sommaren 2015.
Vaxsjöån
Återställning och biotopvård i Vaxsjöån, Våle. Här har det tidigare flottats mycket timmer. Återställningen blev bitvis omfattande. Uppföljning med elfiske 2017 visade på jättebra resultat då det redan fanns gott om småöring i ån!